Hướng dẫn cách tự học tiếng anh hiệu quả

học tiếng anh hiệu quả

Mách bạn bí quyết học tiếng anh hiệu quả

Hơn 250 triệu người Trung Quốc học tiếng anh hiệu quả. – Trong 80 nước, tiếng Anh là ngôn ngữ thông dụng thứ hai hay được phổ biến trong việc học và viết giáo trình thông qua Sách học ngoại ngữ. – Ở Hồng Kông, 9 trên 10 học sinh trung học đều được học tiếng Anh. – Ở Pháp, để bắt đầu vào trung học các học sinh phải có ít nhất 4 năm hoc tiếng anh hay tiếng Đức: hầu hết 85% học sinh là chọn học tiếng Anh. – Tại Nhật Bản, các học sinh trung học được đòi hỏi là phải có 6 năm học tiếng Anh trước khi tốt nghiệp.

học tiếng anh hiệu quả

Bạn học tiếng anh hiệu quả đặc biệt là Tiếng Anh giao tiếp giúp bạn rất nhiều trong công việc. Nếu bạn biết về tiếng Anh bạn có thể trau dồi và mở mang kiến thức bằng cách tham khảo các tài liệu chuyên ngành, lĩnh vực của mình bằng tiếng Anh, vì tất cả những thông tin, xu hướng mới nhất được cập nhật từng ngày, từng giờ bằng tiếng Anh. Trong khi các tài liệu tiếng Việt thì thường bị lạc hậu và bị giảm bớt giá trị của tài liệu gốc. Ngày nay, đối với các công ty lớn của Nhật, Anh, Mỹ.. Hay cả các công ty Việt Nam khi bạn xin việc, thành thạo tiếng Anh như một tấm vé thông hành đưa bạn đến công việc tốt hơn với mức lương cao hơn hẳn so với những người không viết tiếng Anh. Việc học tiếng anh đạt trình độ khá trở lên thì không phải đơn giản và ai cũng làm được. Nhưng không đơn giản không có nghĩa là không làm được, chỉ cần bạn có đủ các yếu tố sau đây thì giấc mơ sử dụng tiếng Anh thành thạo sẽ không hề xa vời chút nào.

4 yếu tố giúp bạn tự học học tiếng anh hiệu quả

Niềm tin: Niềm tin là yếu tố quan trọng nhất giúp bạn thực hiện bất kì công việc gì trong bất kì lĩnh vực gì ngay cả mục tiêu học tiếng anh hiệu quả. Bạn sẽ chẳng thể thành công nều luôn để sự nghi ngờ tồn tại trong tâm trí. Vì nó chính là rào cản lớn nhất khiến bạn không thể tự tin đưa ra và thực thi bất cứ dự định gì. Vì vậy, hãy loại bỏ những suy nghĩ như “ mình dốt”, “ mình không có năng khiếu”,… ra khỏi đầu và đặt niềm tin vào chính bản thân mình. Có rất nhiều những tấm gương sáng học tiếng anh từ con số 0 và họ vẫn thành công. Vò vậy, dù bạn đang ở trình độ nào thì chắc chắn bạn cũng sẽ làm được như họ. Kế hoạch: Việc lập kế hoạch so với việc thực thi nó thì dễ hơn rất nhiều. Hãy thử nghĩ mà xem, việc lập kế hoạch trên giấy thì ai cũng làm được một cách xuất sắc. Nhưng hãy lưu ý bản kế hoạch của bạn cần đạt một số tiêu chí sau: – Khả thi: Tức là bạn có thể thực hiện được nó. Đừng vẽ ra một bản kế hoạch long lanh nhưng lại quá viển vông nhé. – Cụ thể, chỉ tiết: Một bản kế hoạch qua loa sẽ khiến bạn cảm thấy mông lung khi không biết mình cần làm gì và cần điều gì. Hãy vạch ra kế hoạch từng ngày với từng phần nhé. Bạn sẽ thấy nó đơn giản hơn nhiều.

Thực hiện: Nếu bạn đã hoàn thành được 2 bước đầu thì việc khó khăn cuối cùng chỉ là bạn hãy thực hiện và kiên trì với kế hoạch học tiếng anh hiệu quả của mình. Bí quyết để thực hiện được việc khó khăn này là hãy luôn suy nghĩ tích cực và đặt niềm tin vào chính bản thân mình. Giám chức rằng với bất kì ai, khi mới bắt đầu học tiếng Anh cũng đều gặp phải khó khăn khi thực hiện những công việc dù đã được lên lịch sẵn, do đó hãy kiên trì và giữ cho mình niềm tin để vượt qua những người đó, bạn sẽ trở thành người dẫn đầu.

học tiếng anh hiệu quả

Động lực và đam mê: Chắc hẳn nếu bạn đã đọc đến đây thì có lẽ bạn đã thực sự mong muốn học tiếng anh hiệu quả. Để luôn giữ ngọn lửa đam mê trong mình hãy liệt kê hết những lý do bạn phải học tiếng anh như: Để kiếm được nhiều tiền, xin việc dễ hơn, học để có thể nói chuyện với người nước ngoài, học để vượt bạn gái, học để chứng tỏ bản thân…Hãy chọn ra một vài lý do mà bạn thực sự tâm đắc nhất để lấy đó làm kim chỉ nam cho những bước đi tiếp theo trên con đường chinh phục tiếng Anh.

Một số nguyên tắc học tiếng anh hiệu quả

Để bạn có thể học tiếng anh hiệu quả hơn thì việc nắm bắt và ghi nhớ một số nguyên tắc và kinh nghiệm rất quan trọng. Và dưới đây là 7 nguyên tắc của những người tự học tiếng anh thành công đã đúc rút lại.

Nguyên tắc thứ 1: Nghe trước

Nghe là nguyên tắc quan trọng nhất. Nghe, nghe, nghe. Bạn nên nghe tiếng anh 1 – 3 tiếng mỗi ngày hãy tiếp xúc với nó nhiều hơn trước khi bạn học. Điều đặc biệt là bạn nên nghe một thứ tiếng anh mà bạn có thể hiểu được có thể là từ các bài hát, hoặc các bộ phim trên HBO, Starmovie…Tránh nghe những bản tin BBC với đầy dãy những từ học thuật khó hiểu, việc nghe quá khó sẽ khiến bạn chán nản và có thể bỏ cuộc ngay tức khắc. Đây là chìa khóa đến với thành công trong học tiếng anh. Hãy học bằng tai, đừng học bằng mắt trong bước đi đầu tiên.

Nguyên tắc thứ 2: Không nên học các từ riêng biệt

Để học tiếng anh hiệu quả bạn không nên Học các từ riêng biệt vì nó chính là con dao giết chết nghị lực học tiếng Anh giao tiếp của bạn về lâu về dài. Vì khi học một từ, bạn sẽ chỉ biết một từ. Và khi người khác học được 10 từ thì bạn vẫn chỉ biết có 1 từ. Bạn có thể tham khảo phương pháp ghép vần phonics để học tiếng anh tốt hơn. Điều này là nguyên nhân khiến bạn bị bỏ xa và khiến việc học của bạn không gặt hái được hiệu quả. Hãy ghi nhớ những nguyên tắc quan trọng sau: – Luôn luôn học đủ câu. Học đủ câu không những giúp bạn nhớ từ, nhớ ngữ pháp mà còn giúp bạn nhớ được ngữ cảnh sử dụng từ đó. Sẽ vông cùng hữu ích đó vì sự thực là có rất nhiều người học tiếng Anh lâu năm nhưng vẫn sử dụng từ sai ngữ cảnh. – Hãy sưu tập các nhóm từ. Học theo nhóm từ sẽ giúp bạn ghi nhớ và liên kết các từ nhanh chóng. Nó cũng giúp bạn tốt hơn trong việc học ngữ pháp. Khi học một từ, bạn sẽ học thêm từ đồng nghĩa, trái nghĩa và các từ loại khác liên quan, điều này sẽ hỗ trợ bạn trong kĩ năng viết rất nhiều. – Hãy làm một cuốn vở sưu tập nhóm từ, cả câu. Cuốn sổ nhỏ bên bạn mỗi ngày sẽ là cánh tay đắc lực hỗ trợ việc học của bạn mọi lúc mọi nơi: trên xe buýt, quán cafe, trên lớp,… – Tiếng Anh nói và ngữ pháp của bạn sẽ tốt lên nhanh gấp 4-5 lần. Bao giờ cũng nên viết cả một câu trọn vẹn. – Khi bạn tìm thấy bất cứ một từ mới nào, hãy viết cái câu có từ đó ở trong. Khi bạn ôn bài, luôn luôn ôn cả nhóm từ, cả câu, đừng ôn từ riêng biệt. – Sưu tầm và ôn lại các nhóm từ, các câu thường xuyên. Không bao giờ chỉ viết các từ riêng biệt, bao giờ cũng viết đủ nhóm từ và câu. Luôn luôn ôn lại các nhóm từ và câu.

Nguyên tắc thứ 3: Học sâu

Bí mật của việc nói một cách dễ dàng  học tiếng anh hiệu quả là học từ, nhóm từ và câu một cách chuyên sâu nhất. Để hiểu một định nghĩa, khái niệm là không đủ. Để nhớ cho các bài kiểm tra cũng là không đủ. Bạn phải đưa các từ ấy vào sâu trong trí não của bạn. Để nói tiếng Anh một cách dễ dàng, bạn phải ôn đi ôn lại các bài học rất nhiều lần.

Học chuyên sâu thế nào? Rất dễ – chỉ cần nhắc lại ôn lại các bài học hay nghe thành nhiều lần. Ví dụ, nếu bạn có những cuốn sách nghe (Đĩa chuyện), hãy lắng nghe chương một 30 lần trước khi nghe Chương hai. Bạn có thể nghe chương Một 3 lần mỗi ngày, trong vòng 10 ngày. Hãy tìm hiểu cặn kẽ về một câu, một từ hay một cấu trúc ngữ pháp. Thay vì chỉ học thuộc lòng nó, hãy học nó với nhiều dạng khác nhau, sử dụng nhiều ví dụ liên quan với mình nhất để ghi nhớ nó một cách sâu sắc nhất. Học ngữ pháp một cách chuyên sâu. Thế ngữ pháp thì sao? Bạn học chuyên sâu thế nào mà không cần học các nguyên tắc ngữ pháp? Tôi sẽ nói với bạn cách học ngữ pháp một cách tự nhiên. Hãy sử dụng phương pháp sau và ngữ pháp sẽ tiến bộ một cách tự động. Bạn sử dụng các cách sử dụng các thì động từ một cách tự động. Bạn không phải nghĩ. Bạn không phải thử.

Nguyên tắc thứ 4: Không học thuộc lòng ngữ pháp

Hãy dừng ngay lại việc học học tiếng anh hiệu quả theo thói quen ngữ pháp một cách thuộc lòng đi. Các nguyên tắc ngữ pháp dạy bạn phải luôn nghĩ về cấu trúc tiếng anh một các cứng nhắc, nhưng bạn đang muốn nói tiếng anh một cách tự nhiên không phải nghĩ. Bạn có thể học tiếng anh mà không cần học ngữ pháp quá chuyên sâu.Chỉ cần nắm được những cấu trúc cơ bản và áp dụng nó thật nhiều, tiếng Anh nói của bạn sẽ tiến bộ rất nhanh. Bạn sẽ thành công. Hãy nói tiếng anh một cách tự nhiên nhất.

Nguyên tắc thứ 5: Hãy sử dụng các câu chuyện ngắn

Chúng tôi gọi các câu chuyện này là “Các câu chuyện ngắn với thì khác nhau”. Đây là cách hiệu quả nhất để học và sử dụng ngữ pháp tiếng anh một cách tự động. Bạn phải học học tiếng anh hiệu quả qua ngữ pháp bằng cách nghe tiếng anh thực thụ. Cách tốt nhất là nghe các câu chuyện được kể qua “thì” thời gian khác nhau: Quá khứ, hiện tại hoàn thành, hiện Tại, tương lai… Bạn làm thế nào? Đơn giản! Tìm một câu chuyện hay một mẩu báo với thì hiện tại. Sau đó nhờ một giáo viên/gia sư Người bản ngữ viết lại với thì quá khứ, hiện tại hoàn thành, và tương lai. Sau đó, hãy nhờ họ đọc và ghi lại các câu chuyện đó cho bạn. Sau đó bạn có thể nghe các câu chuyện này với nhiều kiểu ngữ pháp. Bạn không cần phải biết các nguyên tắc ngữ pháp. Chỉ cần nghe các câu chuyện từ các quan điểm khác nhau và ngữ pháp của bạn sẽ tự động tốt lên. Bạn sẽ sử dụng ngữ pháp đúng một cách tự nhiên và tự động. Đấy là bí mật để học ngữ pháp tiếng anh.

Tôi muốn bạn suy nghĩ về một điều này: Tại sao bạn học tiếng Anh 4 năm rồi hay nhiều hơn thế mà bạn vẫn thấy khó khăn để hiểu người bản ngữ? Không có vấn đề gì sai với bạn cả. Vấn đề nằm ở nơi bạn học và giáo trình mà bạn học. Sách giáo khoa tiếng anh và các đĩa CD đi kèm sẽ dạy bạn tiếng Anh theo một quy trình dài, nó chỉ thực sự phù hợp với những đứa trẻ, cần học bài bản ngay từ khi còn nhỏ. Còn đối với học tiếng Anh giao tiếp, sách giáo khoa chỉ cản trở bạn tiến xa mà thôi. Vì sách giáo khoa truyền đạt cho bạn một lối học tiếng Anh thụ động, bạn sẽ không cảm thấy thoải mái khi tiếp thu nó. Và tất nhiên, học thụ động không phải là phương pháp khả thi trong tiếng Anh giao tiếp. Bạn học tiếng Anh của sách giáo khoa. Làm sao để hiểu người bản ngữ? Bạn phải học cái thứ tiếng anh hội thoại tự nhiên. Để học thứ tiếng anh thực thụ, bạn phải lắng nghe các cuộc hội thoại thực thụ bằng tiếng anh, không phải nghe các diễn viên đọc trong băng đĩa. Bạn phải lắng nghe người bản ngữ nói thứ tiếng anh Bạn học tiếng Anh tự nhiên như thế nào? Rất dễ dàng. Hãy ngừng ngay lại việc sử dụng Sách giáo khoa. Thay vào đó, hãy lắng nghe các cuộc hội thoại bằng tiếng Anh, phim ảnh, các chương trình TV, sách chuyện, câu chuyện qua đĩa nghe, các chương trình radio bằng tiếng Anh. Sử dụng ngôn ngữ hội thoại thực thụ.

Nguyên tắc thứ 6: Chỉ sử dụng tiếng Anh hội thoại và tài liệu thực thụ

Bạn có thể học tiếng anh hiệu quả hội thoại tự nhiên nếu bạn muốn hiểu người bản ngữ và nói một cách dễ dàng. Việc sử dụng nguồn tài liệu chính thống là yếu tố quan trọng nhất. Trên thị trường hiện này có hàng nghìn nguồn học tiếng Anh mọc lên như nấm nhưng lại không thực sử d đảm bảo chất lượng. Hãy sử dụng hội thoại thật, báo, tạp chí thật, chương trình TV, phim, radio và các sách nghe. Hãy tìm các nguồn hội thoại tiếng anh thực thụ. Đọc và nghe hàng ngày.

Nguyên tắc thứ 7: Nghe và trả lời, không phải nghe và nhắc lại

Hãy sử dụng các bài học tiếng anh hiệu quả có câu chuyện nghe và trả lời. Trong các bài học có các câu chuyện ngắn, người kể kể một câu chuyện đơn giản. Người đó cũng sẽ hỏi các câu hỏi đơn giản. Mỗi khi bạn nghe tiếng anh các câu hỏi, bạn dừng lại và trả lời. Bạn sẽ học cách trả lời các câu hỏi một cách nhanh chóng. tiếng anh của bạn sẽ trở nên tự động. Bạn sử dụng các câu chuyện nghe và trả lời thế nào? Rất dễ! Hãy tìm một người giáo viên/gia sư bản ngữ. Yêu cầu họ sử dụng phương pháp này: Yêu cầu họ kể câi chuyện, và hỏi các câu hỏi về câu chuyện này. Điều này sẽ giúp bạn suy nghĩ nhanh bằng tiếng anh!. Nếu bạn không có giáo viên/gia sư bản ngữ, hãy sử dụng bạn của bạn, bố mẹ bạn…

Để sử dụng thành thạo  và học tiếng anh hiệu quả, bạn cần thiết phải có một môi trường tiếng Anh để rèn luyện

Các yếu tố và nguyên tắc phía trên sẽ giúp bạn tìm ra cách tự học tiếng anh hiệu quả nhất. Tuy nhiên để đạt tới mức có thể tự rèn luyện và tự trau dồi tiếng Anh bạn cần có những kiến thức nền tảng nhất định như về ngữ âm, phát âm, ngữ pháp,…vv như vậy việc tự học tiếng Anh mới thực sự có hiệu quả. Và để giao tiếp tốt và thành thạo bạn nên tìm cho mình môi trường sinh hoạt bằng tiếng Anh như các lớp học tiếng Anh ngắn hạn, lớp giao tiếp tiếng anh chuyên sâu, hoặc các CLB tiếng Anh tại các trung tâm, trường học.

Bạn cũng có thể tham khảo các khoá học giao tiếp cho người mất gốc và giao tiếp chuyên sâu tại trung tâm tiếng anh, hoặc tham gia hoàn toàn FREE CLB tiếng Anh nơi tập hợp những bạn trẻ đam mê yêu thích học tiếng Anh để có thêm môi trường rèn luyện và động lực học tiếng Anh.

Vậy là việc học tiếng anh hiệu quả không quá khó như các bạn nghĩ đúng không ạ? Chúc các bạn học tiếng anh thành công!

2 924 bình luận

 1. 781255 127237Hello there, just became alert to your blog by means of Google, and located that its truly informative. Im gonna watch out for brussels. I will appreciate should you continue this in future. A lot of men and women will probably be benefited from your writing. Cheers! xrumer 612404

 2. 485016 962006Hi there, just became alert to your blog by way of Google, and located that its truly informative. Im gonna watch out for brussels. Ill be grateful in the event you continue this in future. A great deal of individuals will probably be benefited from your writing. Cheers! 322985

 3. 720725 806845The subsequent time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a good deal as this one. I mean, I know it was my option to read, but I truly thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is actually a bunch of whining about something which you possibly can repair need to you werent too busy on the lookout for attention. 141005

 4. افلام عربي , افلام اجنبي , مسلسلات تركي , افلام اكشن , افلام جديدة , افلام مترجمة viết:

  افلام عربي , افلام اجنبي , مسلسلات تركي , افلام اكشن , افلام جديدة , افلام مترجمة
  افلام عربي , افلام اجنبي , مسلسلات تركي , افلام اكشن , افلام جديدة , افلام مترجمة http://moviesss.net/

 5. I just wanted to post a note in order to appreciate you for those superb tips and hints you are sharing here. My rather long internet search has at the end of the day been rewarded with good quality points to talk about with my friends. I would tell you that many of us website visitors actually are definitely endowed to exist in a useful website with many special individuals with good points. I feel really blessed to have used the website and look forward to tons of more thrilling times reading here. Thanks once again for a lot of things.

 6. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great web-site.

 7. 348602 303289Following study a couple of with the content material inside your website now, we genuinely such as your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark web website list and will also be checking back soon. Pls look at my web-site likewise and make me aware what you believe. 488528

 8. اسعار التكييفات , فلاتر مياه , صيانة تكييف,مركز خدمة صيانة , قطع غيار فلاتر المياه , تكييف شارب viết:

  مركز خدمة صيانة , قطع غيار فلاتر المياه , تكييف شارب
  اسعار التكييفات , فلاتر مياه , صيانة تكييف,مركز خدمة صيانة , قطع غيار فلاتر المياه , تكييف شارب https://www.arkan4ac.com

 9. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 10. you are really a very good webmaster. The web page loading speed is impressive. It appears that your are performing any sort of unique trick. Moreover, The message are masterpiece. you have done an excellent job for this subject!

 11. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this information So i¡¦m satisfied to show that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot for sure will make sure to do not omit this site and give it a glance on a relentless basis.

 12. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I’ll definitely be back.

 13. You really make it appear so easy along with your presentation but I in finding this matter to be really one thing which I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complex and very extensive for me. I’m taking a look ahead in your subsequent put up, I will try to get the cling of it!

 14. I¡¦ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this info So i¡¦m satisfied to express that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot without a doubt will make certain to do not disregard this site and give it a look on a relentless basis.

 15. You are my inspiration , I possess few web logs and often run out from to post .I conceive this site contains some very great information for everyone. “Glory is fleeting, but obscurity is forever.” by Napoleon.

 16. I have to point out my appreciation for your generosity in support of those people who actually need help on your subject. Your special dedication to getting the solution across became exceptionally powerful and have specifically permitted employees just like me to achieve their dreams. This helpful key points indicates this much to me and even further to my office workers. Thank you; from everyone of us.

 17. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch! “Never let inexperience get in the way of ambition.” by Terry Josephson.

 18. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch! “No one can wear a mask for very long.” by Seneca.

 19. I like this weblog very much, Its a real nice spot to read and receive information. “Anyone can stop a man’s life, but no one his death a thousand doors open on to it. – Phoenissae” by Lucius Annaeus Seneca.

 20. A lot of thanks for all of the labor on this web page. Gloria delights in doing investigation and it’s really simple to grasp why. Almost all notice all regarding the powerful tactic you convey good strategies via the blog and in addition invigorate participation from others about this subject while our favorite daughter has always been becoming educated a lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your performing a brilliant job.

 21. I have to point out my gratitude for your kindness for persons that must have assistance with the question. Your special dedication to passing the solution along had been particularly interesting and have really permitted women much like me to achieve their desired goals. Your amazing helpful key points can mean a great deal a person like me and even more to my office workers. Many thanks; from all of us.

 22. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 23. Thank you so much for giving everyone such a terrific opportunity to read articles and blog posts from here. It’s usually so brilliant and packed with amusement for me and my office mates to search your web site at minimum 3 times a week to read through the new items you have got. Not to mention, I’m also usually satisfied with the outstanding tricks you serve. Certain two ideas on this page are really the very best I have had.

 24. What i don’t realize is in reality how you’re now not actually a lot more neatly-preferred than you may be right now. You are very intelligent. You understand thus significantly when it comes to this matter, produced me in my opinion imagine it from numerous various angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs great. At all times take care of it up!

 25. I precisely needed to thank you so much once again. I’m not certain the things I might have taken care of in the absence of the ways provided by you relating to that industry. It actually was a real frightening difficulty in my opinion, but spending time with the skilled fashion you resolved it made me to leap over fulfillment. Extremely happy for this assistance and have high hopes you find out what a powerful job you’re doing instructing others all through your web site. More than likely you haven’t encountered any of us.

 26. I simply wanted to compose a quick comment so as to say thanks to you for some of the amazing tricks you are giving on this website. My considerable internet look up has at the end of the day been rewarded with really good facts and techniques to exchange with my contacts. I ‘d admit that most of us site visitors are unquestionably blessed to exist in a good network with many brilliant people with great tips and hints. I feel very lucky to have used your entire web site and look forward to plenty of more exciting moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 27. of course like your website but you have to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the truth on the other hand I’ll certainly come again again.

 28. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 29. Thank you so much for providing individuals with an extremely terrific opportunity to check tips from this site. It can be very good and also jam-packed with a lot of fun for me personally and my office peers to search your web site particularly three times in one week to see the newest items you will have. And definitely, I am just always satisfied considering the spectacular creative ideas you give. Certain 1 areas in this article are absolutely the most impressive we have all ever had.

 30. I simply had to thank you so much again. I am not sure the things I would have achieved in the absence of the type of techniques discussed by you regarding such topic. Entirely was a scary concern in my view, nevertheless viewing this professional mode you resolved that made me to jump for joy. I’m happier for the advice and thus wish you are aware of a powerful job your are providing instructing the others all through your webblog. Most likely you’ve never encountered all of us.

 31. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 32. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 33. certainly like your web site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality nevertheless I’ll certainly come back again.

 34. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 35. obviously like your website but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality on the other hand I will surely come again again.

 36. Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally marvellous opportunity to read articles and blog posts from this web site. It’s usually so nice and jam-packed with a lot of fun for me personally and my office mates to visit your blog particularly thrice in one week to read the fresh issues you will have. And indeed, we are usually astounded with the fantastic creative ideas you give. Certain 4 tips in this article are easily the most beneficial we’ve ever had.

 37. Hello very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds additionally¡KI’m satisfied to search out numerous helpful info here within the submit, we want work out extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 38. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 39. Thanks for writing excellent informations. Your webpage is so cool. I am impressed by the facts that you have here. The idea explains how very well you perceive this kind of subject. I Saved this internet site and will return for further posts. I discovered simply the info I already researched everywhere and merely could not come upon. What a good site.

 40. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 41. You could certainly see your skills within the work you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart. “Experience is a good school, but the fees are high.” by Heinrich Heine.

 42. Hi there very nice site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I’m glad to find a lot of helpful info here within the submit, we need work out more techniques on this regard, thanks for sharing.

 43. You could certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart. “Golf and sex are about the only things you can enjoy without being good at.” by Jimmy Demaret.

 44. Whats up very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also¡KI am satisfied to search out so many helpful information right here within the put up, we need work out extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 45. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 46. Heya! I realize this is somewhat off-topic however I needed to ask. Does operating a well-established blog like yours require a large amount of work? I am brand new to operating a blog however I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 47. Please let me know if you’re looking for a article author for your site. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Regards!

 48. I want to show appreciation to this writer just for rescuing me from this situation. Just after searching throughout the search engines and seeing concepts which were not beneficial, I was thinking my life was done. Living without the presence of strategies to the issues you have fixed by way of this website is a serious case, as well as ones that could have negatively damaged my entire career if I had not noticed your web page. Your personal skills and kindness in maneuvering every part was very helpful. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I can also at this moment look ahead to my future. Thank you very much for this skilled and sensible guide. I will not be reluctant to recommend your web blog to any person who needs tips about this subject.

 49. Thanks so much for giving everyone a very remarkable chance to read from this website. It can be so amazing plus stuffed with fun for me personally and my office acquaintances to visit your blog really thrice weekly to study the new tips you will have. And of course, I’m so at all times astounded considering the effective advice you give. Selected 2 facts on this page are clearly the simplest I have had.

 50. Just want to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 51. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Kudos!

 52. Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any recommendations? Appreciate it!

 53. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great website.

 54. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 55. Howdy! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. Many thanks!

 56. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 57. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 58. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 59. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 60. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 61. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 62. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say you’ve done a superb job with this. Also, the blog loads extremely quick for me on Safari. Excellent Blog!

 63. I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 64. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Thanks

 65. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 66. Hiya! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. Many thanks!

 67. Hi there great website! Does running a blog similar to this take a great deal of work? I’ve absolutely no knowledge of programming however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, should you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I simply needed to ask. Thanks a lot!

 68. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be precisely what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a few of the subjects you write concerning here. Again, awesome site!

 69. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!

 70. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful blog!

 71. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue solved soon. Many thanks

 72. Greetings from California! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good blog!

 73. Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good blog!

 74. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 75. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 76. First off I would like to say fantastic blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing. I’ve had a tough time clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Many thanks!

 77. I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 78. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. Nevertheless imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could definitely be one of the most beneficial in its niche. Awesome blog!

 79. Hey this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 80. I’m really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any browser compatibility problems? A few of my blog audience have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any ideas to help fix this issue?

 81. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help protect against content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 82. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would truly benefit from some of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Many thanks!

 83. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 84. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 85. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 86. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 87. Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Thanks

 88. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Thanks

 89. I wanted to send a brief comment to thank you for those amazing steps you are giving on this site. My considerable internet look up has finally been paid with good information to write about with my friends and family. I ‘d point out that many of us visitors actually are very fortunate to live in a fabulous website with many marvellous people with insightful techniques. I feel very fortunate to have used your website and look forward to plenty of more fabulous moments reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 90. Superb site you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of group where I can get comments from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

 91. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue solved soon. Many thanks

 92. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

 93. Hello! I know this is kind of off-topic but I needed to ask. Does building a well-established blog like yours take a massive amount work? I am brand new to operating a blog but I do write in my diary every day. I’d like to start a blog so I can share my experience and views online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!

 94. I don’t know whether it’s just me or if everybody else encountering problems with your site. It appears like some of the text on your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Kudos

 95. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Many thanks

 96. Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say that you’ve done a awesome job with this. Also, the blog loads extremely quick for me on Opera. Excellent Blog!

 97. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 98. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 99. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the exact same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

 100. Thanks a lot for giving everyone remarkably terrific chance to read in detail from this blog. It is usually very ideal and full of a lot of fun for me personally and my office fellow workers to visit your website really thrice in a week to read through the new guides you have. And of course, I am always satisfied concerning the magnificent principles served by you. Some 4 tips on this page are rather the finest we’ve ever had.

 101. What i don’t understood is in truth how you’re not actually a lot more smartly-favored than you might be now. You are very intelligent. You understand thus considerably on the subject of this matter, produced me personally consider it from so many numerous angles. Its like women and men are not interested unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs great. At all times handle it up!

 102. I precisely wanted to appreciate you once again. I’m not certain what I might have followed in the absence of the entire information discussed by you directly on such area. It had been a very frightful setting in my opinion, nevertheless encountering the skilled manner you managed the issue forced me to jump with happiness. I am thankful for the service and thus have high hopes you really know what a powerful job you are always carrying out training men and women through the use of your blog. I’m certain you’ve never got to know all of us.

 103. I’m also commenting to let you understand what a incredible experience my cousin’s princess obtained reading through your blog. She picked up lots of pieces, which include what it is like to have an excellent teaching character to get others with ease learn a variety of complicated matters. You really exceeded her desires. Thanks for churning out such helpful, safe, edifying as well as easy thoughts on that topic to Janet.

 104. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 105. Thanks for some other informative website. The place else could I get that kind of information written in such an ideal approach? I’ve a mission that I am simply now working on, and I’ve been on the glance out for such information.

 106. Great blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any ideas? Thanks a lot!

 107. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you have done a very good job with this. Also, the blog loads very fast for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

 108. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Many thanks!

 109. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 110. Hello would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

 111. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers

 112. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 113. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 114. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 115. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 116. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 117. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

 118. Howdy! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My blog covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 119. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any recommendations? Thank you!

 120. I do not know whether it’s just me or if everyone else encountering issues with your site. It appears like some of the written text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Many thanks

 121. I was curious if you ever considered changing the structure of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 122. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 123. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to trade solutions with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 124. Superb blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Kudos!